Nooit uitgeleerd in de wapening

“We maken echt kunstwerken”

De wapeningsbranche snakt naar goed opgeleide vakmensen. Erkende leerbedrijven kunnen daarin een groot verschil maken. Dankzij een succesvolle actie van Vereniging Wapeningsstaal Nederland in samenwerking met Civilion, SBB en het SOMA-college om erkende leerbedrijven te werven, volgt op dit moment een groep eerstejaars leerlingen de BBL-opleiding Betonstaalverwerker. Eén van deze vakmensen in spé is Tomas Medina Otón, die bij het familiebedrijf Tilborghs Betonstaal BV in Geldrop volop mogelijkheden krijgt om door te leren en door te groeien.

Even voorstellen: Tomas Medina Otón
“Ik ben Tomas, 24 jaar en werk nu zes jaar bij Tilborghs Betonstaal. Hiervoor zat ik op de havo, maar ik voelde heel sterk dat ik met mijn handen wilde werken. Mooie dingen maken. Ik ben niet zo goed in stilzitten en op de havo krijg je natuurlijk vooral veel theorie. Doe mij de praktijk maar, dat past veel beter bij me. Tilborghs Betonstaal is een familiebedrijf, dus via mijn oom ben ik in deze branche terechtgekomen. Bij Tilborghs maken we betonstaalvlechtwerken in binnen- en buitenland. Inmiddels zit ik in het eerste jaar van de opleiding Betonstaalverwerker. Ik wil dus zeker verder in de wapening.”

Waarom besloot je deze opleiding te volgen?
“Ik vind het belangrijk om mijn kennis te verbreden. Wat ik mooi vind aan het werken voor dit bedrijf, is dat we heel veel mogelijkheden krijgen om door te leren en door te groeien. De motivatie om het personeel verder te laten ontwikkelen, is hier heel groot. Er is een enorm tekort aan goede voormannen. Ben je leergierig? Dan biedt deze branche je heel veel kansen. Mijn broertje werkt voor hetzelfde bedrijf, heeft ook deze opleiding gevolgd en is inmiddels voorman.”

Wat maakt het werken in de wapening zo mooi?
“Ik vind alle eigenschappen van het werken in de wapening heel interessant. Het materiaal, het werken met de machines en het doel van wapening zelf. Wapening is het belangrijkste onderdeel van een gebouw. Het is jammer dat er beton overheen gaat en je er niets van ziet, want we maken echt mooie dingen. Het mooiste project tot nu toe is iets waar we nu aan werken, een liftput. Dat is echt moeilijk, het luistert heel nauw. Maar als het klaar is, geeft dat wel een enorme kick. We maken echt kunstwerken.”

In welk opzicht helpt de opleiding je in jouw werk?
“Ik leer ontzettend veel. Ik heb goede leermeesters, die heel veel ervaring hebben. Bij deze opleiding werk je zes weken achter elkaar en ga je één week naar school. Natuurlijk krijg je wat basisvakken, maar wat ik heel fijn vind, is dat de opleiding erg praktijkgericht is. Je krijgt opdrachten mee en kunt ook tijdens het werk huiswerkopdrachten doen. Ik steek er echt veel van op.”

Wat wil je doen nadat je deze opleiding hebt afgerond?
“Als ik klaar ben, wil ik eerst een jaar de bouw op. Ik vind het belangrijk om hier ervaring op te doen. Daarna wil ik door  naar niveau 3. Ik zie mijzelf wel als voorman op de bouw en misschien deels op kantoor. Ik weet dat er veel meer in mij zit.”

Het is niet eenvoudig om jongeren te enthousiasmeren voor de wapeningsbranche. Heb je een tip?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is om vanuit bedrijven opleidingen te blijven aanbieden. Leerbedrijven zijn belangrijk. En blijf verhalen vertellen over de branche. Maak het werken in de hal zichtbaarder om zo jongeren te enthousiasmeren.”

Wat wil je handige jongeren meegeven? Waarom moeten zij voor de wapening kiezen?
“Vind je het leuk om veel kennis op te doen? Ben je graag buiten en actief bezig? Dan zit je in deze branche echt goed. Je hebt ook heel veel mogelijkheden om door te leren. Bij Tilborghs investeren we in nieuwe machines en werken we ook met 3D-tekeningen. Dat maakt het werk heel afwisselend.”

Lees ook:
- Selfmade ondernemer Oscar Lammerts: “Het wapeningsvak verdient veel meer waardering”
- Statushouders aan het werk in de wapeningsbranche
- Lerend werken in de wapening: “Een afwisselend vak, waarmee je heel veel kanten op kunt”
- Wapenen in 3D: “Voordat je gaat bouwen, heb je het al een keer gemaakt”
- Het nieuwe KOMO-procescertificaat volgens BRL-0507: “Certificeren móet niet, maar je moet het zeker willen”

Meer weten over onze opleidingen?
Als stichting willen we een bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de branche. In samenwerking met onze partners bieden wij daarom opleidingen voor betonstaalverwerkers in spé en cursussen voor ervaren vakmensen, om hun kennis te blijven vergroten. Lees meer over onze opleidingen. Werk je al in de wapeningsbranche en lijkt het je leuk om mee te praten over thema’s als kwaliteit, professionaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen in de wapening? Vereniging Wapeningsstaal Nederland is altijd op zoek naar nieuwe sparringpartners.

       

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden