“Voordat je gaat bouwen, heb je het al een keer gemaakt”

Elke vakman – of deze nu timmert, schildert, bekist of vlecht – kan je vertellen: wat op een technische 2D-tekening een prima plan lijkt, is dat in de praktijk niet altijd het geval. Een groot voordeel van wapenen in 3D is het tijdig opsporen en daarmee voorkomen van fouten. Volgens Marcel van Rijs, projectleider voor een grote leverancier van wapeningsstaal, versnelt, vereenvoudigt én verduurzaamt BIM-software elk complex project. En dat is mooi, want projecten worden steeds complexer. De verschuiving in de branche van 2D- naar 3D-tekenen betekent ook dat hij bij steeds meer projecten al in de ontwerpfase als expertise-partner aan tafel zit. “Dat helpt aan alle kanten.”

De wereld verandert in rap tempo en daar moeten we als branche in mee. De manier waarop we bouwen moet sneller, slimmer, voordeliger en duurzamer. Dat begint met een fundament dat dit allemaal mogelijk maakt: wapening. Onze rol in ‘het nieuwe bouwen’ is dan ook vele malen groter dan men vaak denkt. Innovatie is daarbij essentieel. Neem bijvoorbeeld de opkomst van wapenen in 3D. Beetje bij beetje raken bouwbedrijven overtuigd van de enorme meerwaarde, al vergt dit nog altijd de nodige overtuigingskracht. Als projectleider bij een grote leverancier van wapeningsstaal, is het aan Marcel van Rijs om opdrachtgevers hiervan te overtuigen. Hoe hij dit aanpakt, vertelt hij ons tijdens een digitaal gesprek over een digitale revolutie in de wapeningsbranche.

Even voorstellen: Marcel van Rijs
“Ik werk sinds januari 2017 als projectleider bij Van Noordenne Wapeningsstaal, één van de grootste leveranciers in Nederland. Daarvoor heb ik een eigen vlechtbedrijf gehad. Ik kom uit een familie van betonstaalvlechters. Mijn vader, opa en ooms waren het ook. Inmiddels vlecht ik niet meer, maar werk ik als projectleider samen met een team aan 3D-modelleurs. Dat ik de nodige praktijkervaring heb, is natuurlijk wel een groot voordeel.”

Jullie beschikken dus over een eigen team aan 3D-tekenaars. Maken veel opdrachtgevers hier gebruik van?
“Steeds meer, al blijft het een uitdaging om bedrijven te overtuigen. Bij bijna de helft van onze projecten vormt het maken van een 3D-tekening de eerste stap. Onze expertise op dit vlak heeft er ook voor gezorgd dat we steeds vaker als expertise-partner betrokken worden bij de ontwerpfase. In plaats van een aanvraag waarbij we van een bestaand ontwerp een technische 2D-tekening van bepaalde onderdelen moeten maken, denken we nu in de beginfase al mee over het ontwerp en wat de beste, efficiëntste en veiligste manier is om het te bouwen.”

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een 3D-tekening ten opzichte van een 2D-tekening?
“Een 2D-tekening is heel technisch en voor een ‘leek’ lastig te lezen. Met een 3D-tekening maak je het allereerst visueel aantrekkelijk. Maar het gaat verder dan dat. Met een 3D-tekening bouw je een complete constructie, nog voordat je gaat bouwen. Zeker bij complexere projecten, kun je zo fouten al in het ontwerpproces opsporen en oplossen. Omdat de diverse in te storten onderdelen in het model worden meegenomen, kunnen ook conflicten hiermee worden voorkomen. De faalkosten zijn dan ook aanzienlijk lager. BIM-software als bijvoorbeeld Allplan Engineering biedt daarnaast de mogelijkheid om het ontwerp eenvoudig en online te laten controleren door de aannemer en toetsende instanties. Op alle vlakken, heb je zo een ontwerp waar iedereen achter staat en wat aan alle eisen op het gebied van onder andere veiligheid voldoet. Het maakt zelfs het bestellen van materialen eenvoudiger. Je weet exact wat je nodig hebt. Dit betekent ook minder afval.”

Klinkt goed. Waarom wordt dit nog niet bij elk project gedaan?
“Het is natuurlijk duurder dan wanneer je een 2D-tekening laat maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat het zich terugverdient. Zeker bij grote en complexe projecten bespaar je enorm op de kosten. Wapenen in 3D betekent minder faalkosten, minder restmateriaal en een sneller en efficiënter werkproces. Het is niet altijd even eenvoudig om opdrachtgevers hiervan te overtuigen. Het is ook een kwestie van wennen hoor, zeker voor wie altijd met 2D-tekeningen heeft gewerkt. Wat ik graag wil meegeven, is dat BIM-software ook het werk van een vlechter vereenvoudigt. Het doet al het rekenwerk voor je. En met dit programma kunnen we een simpel stappenplan maken. Zie het als een soort Ikea-handleiding, een draaiboekje waarbij je alle overbodige informatie weglaat en stap voor stap simpele werkinstructies geeft. Echt, het helpt aan alle kanten.”

Het aantrekken van nieuwe vakmensen is een uitdaging, zeker in de wapeningsbranche. Wat wil je jongeren meegeven?
“Dat het een mooi beroep is. En het wordt ook steeds mooier, uitdagender en afwisselender. Betonvormen zelf zijn makkelijker te maken dan vroeger en dat betekent dat architecten ook andere vormen ontwerpen. In plaats van alleen maar vierkant en rechthoekige betonvormen zie je ze nu ook veel ronde vormen, ellipsen, pijlers en noem maar op. Juist daar komt het 3D-tekenen extra van pas. Je ziet precies of alles past.”

Help je mee de wapeningsbranche zichtbaar te maken?
Meer weten over de mogelijkheden die 3D-tekenen voor jouw onderneming kan bieden? Of lijkt het je leuk om mee te praten over belangrijke thema’s als kwaliteit, professionaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen in de wapening? Vereniging Wapeningsstaal Nederland is altijd op zoek naar nieuwe sparringpartners. Opleiden doen we ook. Als vereniging willen we een bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de branche. In samenwerking met onze partners bieden we opleidingen voor betonstaalverwerkers in spé en cursussen voor ervaren vakmensen om hun kennis te blijven vergroten.

Lees hier meer over onze opleidingen.

 

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden