Interview met selfmade ondernemer Oscar Lammerts

“Het wapeningsvak verdient veel meer waardering”

Dat we als wapeningsbranche best wat zichtbaarder mogen zijn, zullen we allemaal vast beamen. En dat terwijl we zoveel mooie verhalen te vertellen hebben. Over het mooie werk dat we afleveren, maar ook over ondernemerschap. Neem het verhaal van Oscar Lammerts. Een selfmade ondernemer die klein startte, maar met heel veel liefde voor het vak én het lef om zijn eigen pad te volgen, uitgroeide tot directeur van een mooi bedrijf met rond de 30 medewerkers in dienst. Wat heeft hij geleerd in 17 jaar ondernemerschap? Welke uitdagingen en kansen ziet hij voor de branche? En waarin kunnen we ons als wapeningsbranche verder professionaliseren? Dat en meer vragen we hem.

Met een startkapitaal van slechts € 750,- op zak, geleend van zijn vader, gooide Oscar Lammerts 17 jaar geleden het roer om. Waar hij in het begin alles nog zelf deed, is BPC Wapeningsstaal inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met een heel divers klantenbestand. Vanuit Groningen bedient BPC Wapeningsstaal zowel particulieren als bouwbedrijven door het hele land en leveren ze onder andere geknipte, gebogen en op maat gelaste funderingen, bordessen, galerijen, kolommen, trappen en putten. Zijn weg als ondernemer is er één van vallen en opstaan, maar zijn liefde voor het vak is nog altijd intact. Die liefde gaat overigens nog verder terug, want de wapening vormt de rode draad op het cv van Lammerts. 

Neem ons even mee terug in de tijd. Waarom koos je voor het ondernemerschap?
“Ik werkte daarvoor ook bij een wapeningsbedrijf, eerst als knipper en buiger. Later deed ik grotere projecten en werd ik voorman. Mijn collega en ik besloten we dat we voor onszelf wilden beginnen. Ik hou ervan om zelfstandig te zijn, volg graag mijn eigen plan en trek me het liefst van niemand iets aan. We startten onder het mom ‘gewoon proberen, ook in overleg met mijn vader. Hij heeft ons in het begin heel veel geholpen en doet nog altijd de administratie. Je kunt wel zeggen dat het een beetje als een lolletje begon, maar dat maakt het extra bijzonder om te zien wat we nu hebben bereikt.”

Jullie zijn heel organisch gegroeid, zonder een grote investering. Hoe heb je dit aangepakt?
“In het begin hadden we natuurlijk niet veel financiële middelen. We deden alles zelf, het buigen en knippen, maar ook de werkvoorbereiding en het transport. Het aantal opdrachten nam toe en we konden de opbrengst steken in betere machines. Toen de klanten bleven toenemen, werd het ook tijd om personeel aan te nemen. We hebben het echt beetje bij beetje opgebouwd. Nu zijn we als bedrijf behoorlijk steady; met zo’n 30 man in dienst en een heel fijn en divers klantenbestand. Ook zijn we KOMO-gecertificeerd. We zijn echt van niets naar iets gegaan.”

Wat is volgens jou de belangrijkste ondernemersles die je hebt geleerd?
“De grootste valkuil, zeker als jonge ondernemer, is dat je overal ‘ja’ op zegt. Dat is ook logisch, want je wil steeds meer en je denkt ook dat je alles aankunt. Maar voor je het weet, neem je te veel opdrachten aan en gaat dat ten koste van de kwaliteit. Mijn belangrijkste tip? Zorg ervoor dat het werk mooi blijft. Kwaliteit voor kwantiteit. Waar ik heel blij mee ben, is dat we zo’n goede relatie met onze klanten hebben. Ze hebben ons in de afgelopen 17 jaar veel geleerd en wegwijs gemaakt in het ondernemerschap.”

Zichtbaarheid blijft een uitdaging voor onze branche. Wat kunnen we daar volgens jou aan doen?
“Veel mensen weten niet eens wat wapening is. Ook op bouwopleidingen wordt er weinig tot niet over gepraat. Dat maakt het extra moeilijk om de juiste vakmensen aan te trekken. Ik vind dat het wapeningsvak veel meer waardering verdient. Onderschat vooral niet wat je allemaal moet kunnen om dit werk te kunnen doen. Het vraagt om veel meer dan een beetje handig zijn. Je moet goed kunnen tekeninglezen, rekenen, meten en lassen. Promotie van de branche helpt, maar goed opleiden is ook essentieel. En het vinden en behouden van goede vakmensen, vraagt om een goed salaris. Ik vind dat opdrachtgevers daarin wat meer hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen en bereid moeten zijn om hogere prijzen te betalen.  Ik hoop dat de nieuwe Wet kwaliteitsborging straks bijdraagt aan meer waardering voor de branche. Als het de norm wordt om als bedrijf gecertificeerd te zijn, kun je je daarin als bedrijf wel echt onderscheiden.”

Wat zou je andere ondernemers adviseren om succesvol te worden of te blijven?
“Iets waar wij naar streven, is allereerst een divers klantenbestand. Ik vind het belangrijk om niet op één paard te wedden. Werken voor zowel particulieren als grote bouwbedrijven, biedt niet alleen zekerheid, maar maakt het werk ook leuk en afwisselend. Ook is het belangrijk om met de tijd mee te gaan. Deze branche verandert snel. Ik vind het hartstikke mooi om te zien hoe je met nieuwe technieken als 3D-tekenen het werk efficiënter en leuker kan maken. Het is niet zo dat we overal zomaar in meegaan, maar ik vind het zeker leuk om spelenderwijs en al lerende nieuwe technieken toe te passen. Wanneer je dan ziet dat het bijdraagt aan een betere kwaliteit, is dat natuurlijk hartstikke mooi.”

Als je een pleidooi mag houden om jongeren te enthousiasmeren voor de wapeningsbranche. Wat wil je ze meegeven?
“Het is een prachtig vak en je bent altijd verzekerd van werk. Zelfs na zoveel jaar, blijft het vak me boeien. Elke dag is namelijk anders. Je weet vandaag niet wat morgen brengt. Je weet vaak niet eens wat je een uur later tegenkomt. Waar ik mijn mensen op aanneem? Verantwoordelijkheidsgevoel, dat ze echt gaan voor het leveren van goed werk. En natuurlijk arbeidsvreugde. Plezier hebben in het werk is het belangrijkst.”

Lees ook:
Statushouders aan het werk in de wapeningsbranche
Lerend werken in de wapening: “Een afwisselend vak, waarmee je heel veel kanten op kunt”
Wapenen in 3D: “Voordat je gaat bouwen, heb je het al een keer gemaakt”
Het nieuwe KOMO-procescertificaat volgens BRL-0507: “Certificeren móet niet, maar je moet het zeker willen”


Meer weten over onze opleidingen?
Als stichting willen we een bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de branche. In samenwerking met onze partners bieden wij daarom opleidingen voor betonstaalverwerkers in spé en cursussen voor ervaren vakmensen, om hun kennis te blijven vergroten. Lees meer over onze opleidingen. Werk je al in de wapeningsbranche en lijkt het je leuk om mee te praten over thema’s als kwaliteit, professionaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen in de wapening? Vereniging Wapeningsstaal Nederland is altijd op zoek naar nieuwe sparringpartners.

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden