Lerend werken in de wapening “Een afwisselend vak, waarmee je heel veel kanten op kunt”

Lerend werken in de wapening
“Een afwisselend vak, waarmee je heel veel kanten op kunt”

De kansen in de wapening liggen voor het oprapen. Dat weet Falco Aantjes als geen ander. Wat startte als een bijbaantje, groeide uit tot een fulltime functie bij een vlechtbedrijf, waarbij hij leren en werken combineert. Als leerling betonstaalverwerker staat hij aan het begin van een mooie loopbaan. Uitgeleerd? Dat is hij nog lang niet!

Kansen voor jonge mensen in de wapening
Als betonstaalverwerker vervul je een sleutelrol op de bouwplaats. Zonder betonstaal blijft geen brug, viaduct of tunnel overeind. Het is een mooi beroep, een belangrijk beroep. Dit vraagt om een sterk staaltje vakmanschap. En om specialisten die niet alleen kundig zijn, maar met de komst van alle nieuwe technieken, ook kunnen meegaan met de tijd. Voor jonge vakmensen als Falco Aantjes biedt de wapening tal van kansen. Hoe belandde hij in het vak? Wat maakt zijn werk zo mooi? Hoe ziet de combinatie werken en leren eruit voor hem? En hoe ziet hij zijn toekomst in de wapeningsbranche? Daarover spraken we met deze leerling betonstaalverwerker van FCS Betonstaal in Stolwijk.

Even voorstellen: Falco Aantjes
“Ik ben 17 jaar en werk inmiddels al een paar jaar in de wapeningsbranche. In eerste instantie wilde ik de wegenbouw in. Via via hoorde ik dat ze bij FCS Betonstaal op zoek waren naar mensen voor de zaterdag. Ik heb gereageerd en kon meteen beginnen. Ik ben er dus eigenlijk via een bijbaantje ingerold. Later besloot ik stage te lopen bij ditzelfde bedrijf en al snel kreeg ik een contract aangeboden. Daar heb ik natuurlijk volmondig ‘ ja’ tegen gezegd. Het voelde gewoon goed.”

Wat vind je mooi aan het werken in de wapening?
“Het werk is allereerst heel afwisselend, dat vind ik belangrijk. Het is ook een vak waarmee je heel veel kanten op kunt. Als je dat wilt, kun je lassen, maar bijvoorbeeld ook doorgroeien tot machineoperator. Dit laatste heb ik gedaan. Ik ben in een best korte tijd doorgegroeid naar operator van de eerste machine. Dat is heel leuk, want dit vraagt om veel technische kennis. Je moet weten hoe je een machine bedient en onderhoudt. Dat is wel heel iets anders dan alleen met je handen werken.”

Inmiddels volg je ook de opleiding Betonstaalverwerker. Hoe ben je op deze opleiding terechtgekomen?
“Op het moment dat ik een vast contract kreeg, ben ik in overleg met mijn werkgever, Arjan van Schoonhoven, op zoek gegaan naar een passende opleiding. Uiteindelijk heb ik na het bezoeken van een open dag bij het Soma College in Den Bosch gekozen voor de MBO 2-opleiding Betonstaalverwerker. Ik zit nu in het tweede jaar en ben dus bijna klaar met deze opleiding.”

Hoe combineer je het leren en werken in de wapening?
“Ik ga één keer in de zes weken vier dagen naar school. De rest van de tijd werk ik fulltime. Dit bevalt me erg goed. Het fijne is dat je je echt op school kunt concentreren en dat je het huiswerk meestal ook in die vier dagen af krijgt. De schooldagen bestaan uit twee dagen theorie, waarbij we vakken als Nederlands en rekenen krijgen. De andere twee dagen volgen we praktijklessen, waarbij het vooral gaat om het lezen en uitleggen van tekeningen. We sluiten de praktijkdagen af met een opdracht.”

Je bent bijna klaar met de opleiding. Wat wil je hierna gaan doen?
“Hierna wil ik door met niveau 3. Het lijkt me leuk om nog meer te doen met tekeninglezen. Op dat vlak ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Of ik daarna niveau 4 ga doen, weet ik nog niet. Dat is wat meer kantoorgericht. Het is natuurlijk altijd een optie. Dat is ook wel echt het mooie aan dit vak. Je kunt heel veel kanten op.”

Wat wil je handige jongeren meegeven? Waarom moeten zij voor de wapening kiezen?
“Dat het écht een mooi vak is. Ideaal om een beetje spierballen te kweken! Al wordt het werk met de komst van nieuwe machines natuurlijk wel fysiek makkelijker. Maar dat maakt het ook weer heel interessant, want er komt steeds meer techniek bij kijken. En het mooiste is natuurlijk dat je in deze branche heel veel verschillende mogelijkheden hebt om door te groeien. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens als vakantiebaantje om te kijken of het iets voor je is!”

Lees ook:
Wapenen in 3D: “Voordat je gaat bouwen, heb je het al een keer gemaakt”


Meer weten over onze opleidingen?
Als stichting willen we een bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de branche. In samenwerking met onze partners bieden wij daarom opleidingen voor betonstaalverwerkers in spé en cursussen voor ervaren vakmensen, om hun kennis te blijven vergroten. Lees meer over onze opleidingen. Werk je al in de wapeningsbranche en lijkt het je leuk om mee te praten over thema’s als kwaliteit, professionaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen in de wapening? Vereniging Wapeningsstaal Nederland is altijd op zoek naar nieuwe sparringpartners.

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden