Statushouders aan het werk in de wapeningsbranche

“De begeleiding is wat intensiever, maar dat krijg je dubbel en dwars terug”

Voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning is het een grote uitdaging om een baan te vinden in Nederland, hoe graag ze ook aan de slag willen. In 2018 organiseerde de gemeente Nieuwkoop een ‘meet & greet’ tussen bouwbedrijven en een groep statushouders, waarna een groep van zes vluchtelingen aan de slag ging bij wapeningscentrale Balvert Betonstaal B.V. Hoe gaat het drie jaar later? Samen met HR-manager Gaby Balvert blikken we hierop terug.

Werven via social media, samenwerkingen met vmbo-scholen, het inzetten van uitzendbureaus en in 2018 een pilot met een groep statushouders uit Syrië en Eritrea. Bij Balvert Betonstaal in Nieuwkoop – dat benodigd betonstaal voor zowel kleine als zeer grote bouwprojecten levert – weten ze allang dat je creatief moet zijn om nieuw personeel te vinden. Binnen het familiebedrijf, is Gaby Balvert één van de drijvende krachten van het vooruitstrevende personeelsbeleid.

Even voorstellen: Gaby Balvert
“Je kunt me HR-manager noemen, maar eigenlijk doen we niet echt aan functietitels hoor. Het is een echt familiebedrijf, 56 jaar geleden gestart door mijn opa en later overgenomen door zijn vier kinderen, waaronder mijn vader, oom en twee tantes. Daarnaast werken er nog een heleboel neven en een nicht in het bedrijf. Samen met nog een collega ben ik binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de sollicitaties, functioneringsgesprekken en andere personeelszaken.”

Drie jaar geleden besloot je deel te nemen aan een soort speeddate-sessie van de gemeente Nieuwkoop, bedoeld om statushouders aan het werk te helpen. Wat sprak je hierin aan?
“Als je in een half jaar maar enkele sollicitanten hebt, moet je echt naar andere manieren zoeken om mensen te vinden. Ons personeelsbestand was trouwens al heel divers. Er werken hier mensen van onder andere Turkse, Hongaarse, Poolse en Ghanese komaf, dus in dat opzicht stond het niet heel ver van wat we al deden. Met het idee ‘al vind ik twee goede krachten, dan vind ik het al geslaagd’, ben ik naar de meet & greet gegaan. Dat was hier in het buurthuis. Niet lang daarna gingen zes mannen uit Syrië en Eritrea bij ons aan de slag.”

Ziet het inwerktraject er voor deze groep anders uit dan bijvoorbeeld van iemand die net van de bouwopleiding afkomt?
“Deze groep is eerst in opleiding gegaan. We hebben een leraar van onze vakopleiding Betonstaalverwerken via het Soma College hier twee weken op locatie gehad, om ze de beginselen van het vak te leren en om ze klaar te stomen voor het werk in de buitenbouw, als lasser of achter de machines in onze centrale. In eerste instantie gingen de mannen aan het werk via het uitzendbureau Werkreturn, dat een grote rol heeft gespeeld in de begeleiding. Om te vertalen natuurlijk, want bij de start is er een taalbarrière, maar ook als het gaat om allerlei andere praktische zaken.”

Zoals?
“Ik heb geleerd dat het bij deze groep belangrijk is om heel duidelijk te zijn over wat je van ze verwacht. Dat wat in Nederland over het algemeen vanzelfsprekend wordt gevonden, zijn zij niet per sé gewend. Dat kunnen simpele dingen zijn als op tijd een vrije dag aanvragen, netjes de urenbriefjes invullen of op tijd komen. Aan de wil om te werken ontbreekt het niet, integendeel zelfs. Maar we zijn in het begin wel tegen wat cultuurverschillen aangelopen. Wat ons ontzettend heeft geholpen, is dat er destijds bij het uitzendbureau een ervaringsdeskundige werkte. Ook gevlucht, maar al jaren woon- en werkzaam in Nederland. Hij was niet alleen hun jobcoach, maar ook tolk en iemand waar deze mannen echt een band mee opbouwden. Hij kon zich natuurlijk als geen ander in hun situatie verplaatsen. Deze jobcoach is hier anderhalf jaar elke vrijdagmiddag op locatie geweest om deze mannen te helpen, ook met privézaken.

En nu, werken deze mannen nog bij jullie?
“Jazeker, vijf van de zes allemaal op contract, dus niet meer via het uitzendbureau. Drie hebben een contract voor onbepaalde tijd, de rest voor bepaalde tijd. Allen zijn op Nederlandse les gegaan en hebben deze inmiddels op basisniveau afgerond. Zo begrijpen ze elkaar beter op de werkvloer in het ontvangen van werkinstructie- begeleiding/opleiding. Maar wat minstens zo belangrijk is, is dat ze met collega’s kunnen praten en lachen, omdat ze nu elkaars humor begrijpen. In de afgelopen jaren zijn er nog een aantal statushouders bijgekomen. Door onze ervaringen met de eerste groep, hebben we ze echt on the job kunnen opleiden. Het voordeel is natuurlijk dat er vijf collega’s zijn die ons nu kunnen helpen bij het inwerken en ondersteunen van nieuwe statushouders.”

Wat zou je bedrijven willen meegeven die deze optie nog niet hebben overwogen om personeel te vinden?
“Ik kan het zeker aanraden. Deze mannen willen heel graag werken. Vaak wonen ze hier al een paar jaar en kunnen ze niet wachten om aan de slag te gaan. Je ziet aan alles dat een vast contract belangrijk voor ze is, eigenlijk nog meer dan bij het Nederlandse personeel. Een vast contract betekent in hun ogen zekerheid en de mogelijkheid om hier echt een bestaan op te bouwen. En als ze het ergens naar hun zin hebben, geven ze dat ook niet snel op. De loyaliteit onder deze groep is heel groot en het verloop is heel laag. En ja, het vraagt om een intensievere begeleiding, maar je krijgt het dubbel en dwars terug.”

Lees ook:
Lerend werken in de wapening: “Een afwisselend vak, waarmee je heel veel kanten op kunt”
Wapenen in 3D: “Voordat je gaat bouwen, heb je het al een keer gemaakt”

Meer weten over onze opleidingen?
Als vereniging willen we een bijdrage leveren aan het verder professionaliseren van de branche. In samenwerking met onze partners bieden wij daarom opleidingen voor betonstaalverwerkers in spé en cursussen voor ervaren vakmensen, om hun kennis te blijven vergroten. Lees meer over onze opleidingen. Werk je al in de wapeningsbranche en lijkt het je leuk om mee te praten over thema’s als kwaliteit, professionaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen in de wapening? Vereniging Wapeningsstaal Nederland is altijd op zoek naar nieuwe sparringpartners.

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden