MBO student betonstaalverwerker aan het woord

MBO student Tunahan aan het woord

Student Tunahan 23 jaar vertelt over zijn werk bij als betonstaalverwerker bij Van Noordenne Wapeningsstaal in combinatie met zijn mbo opleiding bij de samenwerking Civilion / SOMA College / VWN in Den Bosch.

Terug naar Turkije

Na het behalen van mijn vmbo diploma ben ik samen met mijn ouders eerst terug gegaan naar Turkije. Daar heb ik een opleiding gevolgd en ook nog Arabische taal gestudeerd. Nederland bleef in mijn gedachte en ik wilde daar mijn toekomst opbouwen. Mijn broer is architect en daardoor werd ik ook aangetrokken tot de bouw.

De eerste aanraking met de bouw

Mijn eerste ervaring met de bouw was als timmerman, dat heb ik in totaal drie maanden gedaan. Tijdens die drie maanden kwam ik in aanraking met vlechters die de wapening maakten op het project. Het werken met het ijzer trok mij aan en daarom ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die daar bij aansluit. Zo ben ik bij Civilion terecht gekomen.

Puzzelen

Wat ik het leukst vind aan het werk als betonstaalverwerker is het puzzelen! Met puzzelen in het betonstaal bedoel ik het uitzoeken van het ijzer volgens tekening. Dat samen met het lezen en nakijken van de “buigstaat” maakt dat je een werk op verschillende manieren kunt maken!

Projecten

Ik ben afgelopen september gestart bij Van Noordenne Wapeningsstaal. Sinds de start heb ik op twee projecten gewerkt. Mijn eerste project was op de Maasvlakte. Daar heb ik meegewerkt aan een vloer voor een olietank. Nu ben ik bezig bij een meelfabriek daar maken wij een parkeergarage. Ik heb een goede band met mijn voorman. Hij geeft mij de ruimte om mezelf te ontwikkelen en te bewijzen dat wat ik op de opleiding leer in de praktijk kan uitvoeren. Ik krijg de tekening en hij laat het me maken. Wanneer ik vragen heb kan ik altijd bij hem terecht. Ik wil het graag goed doen en zorg er voor dat ik altijd iets extra’s doe. Ik mag het vak van mijn voorman leren. Toen ik begon met de opleiding kon ik nog geen tang vasthouden. Nu pak ik verschillende werkzaamheden zelfstandig op!

Corona en opleiding

In verband met het corona komen we niet samen in de klas. De lessen vinden digitaal plaats en dat bevalt mij goed. Het huiswerk zou af en toe wat minder mogen ; ). Wat ik na mijn opleiding ga doen? Dat weet ik nog niet, ik wil me eerst concentreren op het behalen van mijn opleiding.

 

Bron: Civilion

Via deze link vind je meer informatie over de opleidingen in de bouw.

Alles over VWN

Maak kennis met onze vereniging

Over ons

Wij zijn het gezicht van de sector en maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Eén stalen gezicht naar buiten. Dat is een vereiste in een tijd waarin de bouw vernieuwt en het bouwproces opnieuw gedefinieerd wordt.

Wij houden ons bezig met de volgende onderwerpen die voor de leden van de VWN van belang zijn; professionaliteit, kwaliteit van het geleverde werk, techniek, innovatie en duurzaam ondernemen. 

Maak kennis met ons

Leden

Betrouwbaar, veilig en solide. Dat zijn de kernwoorden van waaruit de VWN als brancheorganisatie werkt om de belangen van de producenten van wapeningsstaal en de verwerkende bedrijven te behartigen.

Speerpunten zijn techniek en innovatie en de sociaaleconomische belangen van de bedrijven. En niet te vergeten de promotie van de sector en het bijdragen aan een positief imago. Dit doen wij voor onze leden. 

Voor onze leden